Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη Βολιδοσκοπούν Παλιοί Και Νέοι Επενδυτές PDF Εκτύπωση E-mail
(0 Votes)
Τουρισμός
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 01:35

rod kr ker-Αναζητούνται παραθαλάσσια resorts πέριξ των 14 αεροδρομίων που πέρασαν στη διαχείριση της Fraport

-Άνω των 300 εκ. ευρώ οι επιχειρούμενες επενδύσεις στην Κέρκυρα… για την ώρα!

 

Κι ενώ οι τράπεζες αναζητούν τρόπους προκειμένου να διευθετήσουν τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδόχων, παράλληλα, προς επιβεβαίωση όσων κάνουν λόγο για «τουρισμό δύο ταχυτήτων ανά την Ελλάδα», βλέπουν, στις νέες χρηματοδoτήσεις, τα αιτήματα για νέες επενδύσεις να αυξάνονται. Αιχμή, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών σε τρεις από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

 

Τους συγκεκριμένους προορισμούς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιότεροι παίκτες της αγοράς, αναζητώντας παραθαλάσσια resorts, την ίδια στιγμή που το πέρασμα της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport φαίνεται να κινητοποιεί νέες δυνάμεις, από το εξωτερικό, στην εγχώρια αγορά.

 

Τα πλάνα των Γερμανών

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές στη χώρα μας με το φιλόδοξο στόχο για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα στα πέριξ των 14 αεροδρομίων, τα οποία θα τεθούν υπό τη διαχείριση της Fraport (Ακτίου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Ζακύνθου). Στο σχήμα συμμετέχουν επενδυτές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων και tour operators, ενώ επικεφαλής έχει τεθεί ένα από τα πιο γνωστά στελέχη στον κλάδο του τουρισμού στη Γερμανία.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλάνα των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν συνολικά περί τις 26.000 νέες κλίνες ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά, ξεκινώντας εντός της επόμενης τριετίας. Στόχος, όπως επισημαίνεται, δεν είναι απαραίτητα η εμπλοκή τους στο «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων ξενοδόχων, με το σκεπτικό ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη για νέα, αναβαθμισμένα καταλύματα, σε συνέχεια των προοπτικών που δημιουργούνται με την ανάληψη της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το σχήμα της Fraport.

 

Πάμε για επέκταση στο Αεροδρόμιο 3Σημειωτέον ότι η παράδοση των 14 αεροδρομίων έχει ήδη μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω λόγω «τεχνικών» ζητημάτων και – με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα- υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια και οι επενδύσεις για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ εντός της περιόδου της πρώτης τετραετίας από την ανάληψη της διαχείρισής τους. Στόχος είναι τα πλάνα του επενδυτικού σχήματος για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων να «τρέξουν’» παράλληλα με τις αναβαθμίσεις των αεροδρομίων και υπό τη- βασική- προϋπόθεση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

 

Οι νέες επενδύσεις

 

Αυτή την περίοδο, στα επενδυτικά σχήματα που επιδεικνύουν κινητικότητα προς αναζήτηση resorts είναι, κατά τις πληροφορίες, αυτό των ομίλων Κωνσταντακόπουλου – Dogus: Έχοντας τοποθετηθεί «δυνατά» στα ξενοδοχεία πόλης με την εξαγορά του Hilton Aθηνών, η εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. βρίσκεται σε αναζήτηση παραθαλάσσιων θερέτρων σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

 

Ειδικά, από πλευράς της τουρκικής Dogus, η οποία, ως γνωστόν συμμετέχει και στο νέο μετοχικό σχήμα του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο σχεδιασμός της για νέες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό συνδέεται και με τα προβλήματα στον τουρισμό της Τουρκίας, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν καταφέρει καίριο πλήγμα στη ζήτηση από το εξωτερικό.

 

Η επένδυση από την Ιkos Resorts

 

Στο «μέτωπο» των νέων επενδύσεων που βρίσκονται τώρα στην εκκίνηση, η Κέρκυρα βρίσκεται στον «αφρό» για την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων με νέα projects αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Στις 20 Ιανουαρίου η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων άναψε «πράσινο» φως για την εκκίνηση των εργασιών στο νέο εγχείρημα της αλυσίδας Ιkos Resorts στο νησί, εγκρίνοντας τη σχετική άδεια δόμησης για το έργο που θα μετατρέψει τα πρώην ξενοδοχεία Corfu Chandris και Dassia Chandris, πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Χανδρή, στο 5 αστέρων Ikos Dassia με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows. Οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν με καθαιρέσεις και αποξηλώσεις τόσο στο κεντρικό κτίριο όσο και στα bungalows, ενώ στόχος είναι το νέο συγκρότημα να λειτουργήσει το Μάιο του 2018, κάτω από την «ομπρέλα» των Ikos Resorts. Επισημαίνεται εδώ ότι τo Corfu Chandris Hotel & Villas είναι δυναμικότητας 213 δωματίων, 28 bungalows και 36 βιλών, ενώ το Dassia Chandris Hotel & Spa, διαθέτει 251 δωμάτια.

 

dasia Xandris KsenodoxeioΗ συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την εξαγορά των δύο μονάδων του ομίλου Χανδρή από την αλυσίδα Ikos (το κοινό σχήμα που έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή κεφαλαίων των Oaktree Capital Management, Goldman Sachs Asset Management, Hermes GPE κ.τ.λ. και των επιχειρηματίων Σ. και Α. Ανδρεάδη) αντιστοιχεί σε 110 εκατ. ευρώ.

 

Το Ikos Dassia θα είναι το πρώτο από τα δύο νέα μέλη της αλυσίδας, αφού για το 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Ikos Kefalos επίσης με 410 δωμάτια στο πρώην Club Med στην Κω.

 

Και το… μπάσιμο της NCH Capital

 

Επίσης στην Κέρκυρα, με ορίζοντα εντός του επόμενου εννιαμήνου και πάντως εντός του 2017, ευελπιστεί, να ξεκινήσει τις εργασίες για το μικτό τουριστικό project η αμερικανική NCH Capital, στο πολυσυζητημένο ακίνητο του Ερημίτη στην Κασσιόπη.

 

Erimitis nch capitalΗ εταιρεία, η οποία ανέλαβε την αξιοποίηση της έκτασης, μέσα από το διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που «έτρεξε» το 2012, έχει αυτή την στιγμή ως εκκρεμότητα την έκδοση της οικοδομικής άδειας για το έργο, μετά και τις οριστικές υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Δεκεμβρίου. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας- την όγδοη κατά σειρά (!)- από φορείς και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται στην επένδυση των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την κατασκευή του project κάτω από την ομπρέλα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, που θα περιλαμβάνει και κατοικίες.

 

Πηγή : http://www.corfupost.gr

 
 

Ακούστε Αντέννα Κέρκυρα Live!

ak-logo onair

Επικοινωνήστε μαζί μας

contact

Έχουν διαβαστεί πολύ

Failed to get Items, check your parameters!

ΓιορτάζουνΟ Αντέννα Κέρκυρα στο Facebook