Ο Φοίνικας Αναγεννάται ! PDF Εκτύπωση E-mail
(0 Votes)
Πολιτισμός
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 00:37

foinikasΣταθερή φαίνεται ότι είναι η προσπάθεια του Δήμου να προχωρήσει στην αποκατάσταση του θεάτρου του Φοίνικα, που πλέον αποτελεί ένα ερείπιο μέσα στον ιστορικό ιστό της πόλης. Η επιδίωξη αφορά την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ, γεγονός που δείχνει να είναι εξασφαλισμένο και για το λόγο αυτό κινούνται μεθοδικά για την ολοκλήρωση της υπαγωγής του στο νέο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, με στόχο να ξεκινήσει η αποκατάσταση του έργου όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Κερκυραϊκή Άποψη», σήμερα το πρωί, ο «Φοίνικας» αναμενόταν να περάσει για μια ακόμα φορά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε μια κατά κύριο λόγο τυπική διαδικασία, μιας και χρειάζεται η έγκριση του Συμβουλίου για την υπαγωγή του στο ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά το ΚΑΣ θα αποφασίσει (θετικά υπολογίζεται) αν εγκρίνει την ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση.

 

Εν’ τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποκατάσταση του Φοίνικα σε επίπεδο προεργασίας έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι για πολλούς θεωρούνταν ως ένα έργο παρατημένο στην μοίρα του.

 

Ήδη έχει γίνει η επικαιροποίηση της αρχικής μελέτης, ενώ παράλληλα έγιναν και οι απαραίτητες αλλαγές στα αρχιτεκτονικά, αλλά και στα στατικά θέματα που προέκυψαν κατά την αποξήλωση παλαιότερα των επιχρισμάτων και την αποκάλυψη των θεμελίων, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διατηρείται και η κινητή στέγη, που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις κατά το παρελθόν.

 

Το έργο λοιπόν που έχει προϋπολογισμό ένταξης 5.600.000 ευρώ σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, σε τρεις φάσεις, με την πρώτη ν’ αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, και τη δεύτερη την προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού. Ενώ τέλος η τρίτη φάση αφορά το καθαρά αρχαιολογικό κομμάτι του έργου, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες έρευνες και οι συντηρήσεις από πλευράς αρχαιολογίας, μιας και το θέατρο ως γνωστόν έχει κτιστεί επί των τειχών της πόλης και μάλιστα σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της συγκριμένης οχύρωσης.

 

Πηγή : http://www.corfupost.gr

 
 

Ακούστε Αντέννα Κέρκυρα Live!

ak-logo onair

Επικοινωνήστε μαζί μας

contact

Έχουν διαβαστεί πολύ

Failed to get Items, check your parameters!

ΓιορτάζουνΟ Αντέννα Κέρκυρα στο Facebook